Flush DNS Nedir? Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımızda Flush DNS Nedir? ve Nasıl Yapılır? konularına bakacağız. Mantığı anlamak için öncelikle DNS nedir? kısaca bir bakalım.

Domain Name System (DNS) Nedir?

DNS (Domain Name System), İnternet’in telefon rehberi gibidir. İnsanlar bilgiye çevrimiçi olarak ferhatulker.com veya mshowto.org gibi alan adları aracılığıyla erişirler. Web tarayıcıları Internet Protokolü (IP) adresleri aracılığıyla etkileşime girer. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirir (ferhatulker.com : 172.67.173.125), böylece tarayıcılar internet kaynaklarını yükleyebilir. 256 karakter uzunluğa bile sahip olabilen “host” isimlerini “IP”ye dönüştürmekte kullanılan bir aracı sistemdir. Uygulama katmanında en çok kullanılan protokollerden biri durumundadır. DNS sunucuları, insanların 192.168.1.1 (IPv4), IP adreslerini veya 2400:cb00:2048:1::c629:d7a2 (IPv6) gibi daha karmaşık IP adreslerini ezberleme ihtiyacını ortadan kaldırır.

Flush DNS Nedir?

Flush DNS, özellikle dns istemcileri ve işletim sistemlerini hızlandırmak amacıyla IP adresleri ve bunun yanı sıra diğer DNS sonuçları gibi yeniden kullanılacak olan bilgilerin önbelleğe alınmasını sağlamaktadır. Önbelleği alınan bazı birimler problem yaşanmasına neden olabilir. Bazı durumlarda güncelleme almanızı engelleyebilir. Bu durumda özellikle doğru IP almanızı engellemesi halinde sorun yaşayabilirsiniz. Alan adınızla yeniden sorunsuz şekilde iletişim kurabilmeniz için bazı durumlarda önbelleği temizlemeniz gerekmektedir. Ön belleğinizde temizleyebilmek için belirlenen aşamaları takip etmeniz yeterli olmaktadır.

Kullanmış olduğunuz bilgisayarda özellikle sorun yaşamanız durumunda önbelleği temizlemeniz yaşamış olduğunuz problemin çözülmesini sağlamaktadır. Farklı model bilgisayarlar için gerçekleştirilecek olan işlem sıralaması değişebilir. Bu sayede kullanıcılar herhangi bir problem yaşamadan kısa süre içerisinde önbelleği boşaltarak daha sonrasında IP adresi üzerinden işlem yapmaya devam edebilirler.

Flush DNS Nasıl Yapılır?

Microsoft Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10

Herhangi bir sorun yaşanmadan önbellekte bulunan kayıtların silinmesini sağlamaktadır. Bu sayede özellikle IP adresinize ulaşım sırasında yaşayacağınız sorunların çözülmesi sağlanmaktadır. Microsoft Windows XP, Vista ve Windows 7 için ilk olarak uygulamayı kapatmanız gerekebilir.

1- Başlat > Çalıştır yapıp, karşınıza gelen ekrana cmd yazdıktan sonra Tamam butonuna basıyoruz. (Windows+R Çalıştır’ın kısayoludur)

2- Daha sonra karşımıza çıkacak olan dos ekranında sırasıyla aşağıdaki komutları yazıp her komuttan sonra klavyenin Enter tuşuna basacağız.

ipconfig /flushdns

ipconfig /release

ipconfig /renew

exit

Microsoft Windows Server 2008, Windows Server 2012, Wİndows Server 2016, Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10 gibi tüm işletim sistemlerinde Flush dns aynı şekilde yapılmaktadır.

Umarım faydalı olmuştur. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı iletisim@ferhatulker.com adresimden bana sorabilirsiniz.

Diğer Tüm Kategori Yazıları için;

Ferhat ÜLKER | Nedir?

TAGs: DNS Nedir, DNS, ipconfig, ipconfig /flushdns, flushdns, flushdns nedir, flushdns nasıl yapılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top