Hyper-V Üzerinde Sanal Makine Oluşturma

Merhaba, bir önceki yazıda Windows 10 Üzerinde Hyper-V Kurulumu konusuna bakmıştık. Şimdi ise Hyper-V üzerinde “Sanal Makina Nasıl Oluşturulur?” konusunu öğreneceğiz.

Hyper-V kurulumu sırasında vSwitch’e yönelik bir ön yapılandırma yapılmaz. Kurulum işleminin hemen ardından bir sanal makine oluşturmaya çalışırsanız bu sanal makineyi bir ağa bağlayamazsınız. Bir ağ ortamı kurmak için Host‘un üzerine sağ tıklayarak Virtual Switch Manager seçeneğine gidiyoruz.

Virtual Switch Maanger, gerekli görmeniz durumunda varsayılan MAC adresini değiştirmenize olanak tanıyan vSwitch ve Genel Ağ Ayarları’nı yapılandırmanıza yardımcı olur (Not: MAC aralığının değiştirilmesi mevcut sanal anahtarı etkilemez)

Sanal anahtarın oluşturulması aşağıda göreceğiniz kadar kolay bir işlemdir. Üç vSwitch türü mevcuttur:

External, fiziksel bir Hyper-V ana bilgisayarı NIC’ini sanal bir NIC’e bağlar ve ardından sanal makinelerinize ana bilgisayar dışında, yani fiziksel ağınız ve internet (fiziksel ağınız internete bağlıysa) dışında da erişim sağlar.

Internal, sanal makineleri birbirlerine ve bir hipervizöre bağlamanız gerektiğinde bağımsız bir sanal ağ oluşturmak için kullanılmalıdır.

Private, tüm bağlı sanal makinelerin birbirini gördüğü fakat Hyper-V ana bilgisayarını göremediği bir sanal ağ oluşturur. Bu, söz konusu korumalı alanda bulunan tüm sanal makineleri izole eder.

Ben test için External seçiyorum. Name kısmında yeni oluşturacağımız ağ bağlantısına bir isim verebiliriz. Eğer ortamınızda birden fazla admin varsa altındaki Notes kısmına açıklama yazabilirsiniz. External network kısmında bağlayacağımız fiziksel kartı seçebiliriz. VLAN ID, sekmesinde ağımızı birden fazla VLAN’a bölüp yönetebilmek için VLAN ayarları yapabiliriz. Remove seçeneği ile de ayarlarımızı kaydetmeden başa dönebiliriz.

Ağa bağlanan her bir cihaz MAC adresi almalıdır. Oluşturmuş olduğumuz ağ ayarlarının hangi MAC adreslerini dağıtabileceğini “Global Network Settings” bölümünden ayarlayabilirsiniz. Ayarlarımızı OK diyerek tamamlıyoruz ve işletim sisteminin kurulumunu başlatabiliriz.

Hyper-V Manager konsolumuzdan yeni sanal makina oluşturmak için Host’un üzerine sağ tıklayıp New > Virtual Machine seçiyoruz.

Specify Name and Location ekranında Name bölümünde sanal sunucmuzun adını belirtiyoruz. Ben Windows server 2022 kuracağım için kısaltma olarak WS22 giriyorum. Location bölümünde sunucunuzun bilgilerini nerede tutmak istiyorsak path’i belirtiyoruz. Next butonuna basarak devam ediyoruz.

Specify Generation ekranında sanal makinenin neslini seçmemiz gerekiyor.

Generation 1, Bu sanal makine nesli 32 bit ve 64 bit işletim sistemlerini destekler ve Hyper-V-nin önceki sürümlerinin hepsinde kullanılabilir olan sanal donanımı sağlar.

Generation 2, Bu sanal makine nesli, daha yeni sanallaştırma özellikleri için destek sağlar, UEFI tabanlı üretici yazılımına sahiptir ve desteklenen 64 bit şletim sistemi gerekir

Sanal makine bir kez oluşturuldukdan sonra neslini değiştiremezsiniz.

Ben Generation 2 seçerek ve Next butonuna basarak devam ediyorum.

Assign Memory ekranında sunucumuza vereceğimiz RAM miktarını belirtiyoruz. Eğer RAM’i dinamik olarak kullanmak istiyorsanız “Use Dynamic Memory for this virtual machine” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu özellik sisteme gerekli olan belleği revize etmeden kullanılmasını sağlar. Next butonuna basarak devam ediyoruz.

Configure Networking ekranında sanal makineyi bir sanal ağa bağlamak için Connection kısmından daha önce yapılandırdığımız vSwitch‘i seçip Next ile devam ediyoruz.

Connect Virtual Hard Disk ekranında eğer yeni sanal sunucu oluşturuyorsak “Create a virtual hard disk” seçmemiz gerekiyor. Burada disk’imize vereceğimiz alanı belirtiyoruz. Ayrıca bu disk VHDX formatında ve Dynamically formatında oluşacaktır. Yani disk’e veriler yazıldıkça dinamik olarak disk genişleyecektir. Ben default olarak verilen 127 GB’da bıraktım.

Use an existing virtual hard disk, seçeneği ile daha önce oluşturduğunuz bir disk’i tercih edebilirsiniz.

Attach a virtual hard disk later, seçeneği ise bu aşamada sanal makineye disk oluşturma işlemini gerçekleştirmez ve ilerlemenizi sağlar. Disk ekleme işlemini sanal makine oluşturulduktan sonra da gerçekleştirme şansına sahipsiniz.

Biz yeni sanl disk oluşturacağız, Next ile devam ediyoruz.

Installation Options ekranında sunucumuza kurulum dosyasını gösterip göstermeyeceğimizi belirliyoruz.

Install an operating system later, ile system kurulumunu yapacak dosyamızı sonra mount etmemizi ve ilerlememizi sağlar.

Install an operating System from a bootable image file, seçeneği ile Hyper-V Host üzerindeki bir optik sürücüyü veya erişilebilen bir ISO kurulum dosyasını gösterebiliriz.

Ben kurulum yapacağım ISO dosyamı gösterip Next ile ilerliyorum.

Completing the New Virtual Machine Wizard ekranında kuracağımız sanal sunucu ile ilgili özet bilgi veriliyor. Finish ile kurulumu tamamlıyoruz.

Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz sanal makinemiz Hyper-V konsuluna kapalı bir şekilde geldi.

Umarım faydalı olmuştur. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı iletisim@ferhatulker.com adresimden bana sorabilirsiniz.

Diğer Tüm Kategori Yazıları için;

Ferhat ÜLKER | Windows 10 / Hyper-V

TAGs: Hyper-V, Hyper-V Kurulumu, Hyper-V Manager, Hypervisor, Windows 10 Hypervisor Kurulumu, Windows 10 Hyper-V Kurulumu, Microsoft, Windows, Windows 10, Hyper-V sanal makine kurulumu, Hyper-V Virtual Switch

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top